Zwemvijver verwarmen

Je zwemvijver verwarmen voor een extra lang zwemseizoen

Een duik in je zwemvijver is heerlijk verfrissend in de zomer. Maar wat als het weer tegenzit? Of wanneer het wel heel lang duurt voor de zon wil schijnen in het voorjaar? Een duik in je zwemvijver is dan snel té fris. Gelukkig kun je de zwemvijver verwarmen om sneller te genieten van het water.

Je zwemvijver verwarmen kan zo:

  • met een beetje hulp van de natuur: Leg de zwemvijver aan op een zonnige plaats en gebruik materialen die de zonnewarmte goed absorberen. Zo zorg je ervoor dat de watertemperatuur op een natuurlijke manier enkele graden hoger ligt.
  • met een warmtepomp: Met dit systeem kan je de zwemvijver goed verwarmen. Omdat je een zwemvijver niet altijd kan afdekken, moet je wel rekening houden met meer warmteverlies. Daarom kiezen we meestal voor een warmtepomp met overcapaciteit.
  • met zonnecollectoren: Het water stroomt door collectoren die opwarmen door de zon. Zo geven de collectoren warmte af aan het water van de zwemvijver. Op zonnige dagen kan de vijver verwarmd worden tot het water ongeveer zo warm is als de gemiddelde dagtemperatuur en dat met een minimaal energieverbruik. Het zwemseizoen kan zo al snel een maand vroeger beginnen en duurt ook makkelijk een maand langer.
  • met hout: Gezellig én efficiënt. Met een houtkachel speciaal voor zwembaden, jaag je de temperatuur vlot enkele graadjes omhoog.

Kan de vijver ook té warm worden?

Het is belangrijk om de zwemvijver niet te lang te verwarmen en de temperatuur niet te hoog te laten worden. In een te warme vijver raakt het biologisch evenwicht uit balans en kan er zuurstoftekort of algengroei ontstaan. Het is belangrijk om het water in de zomer goed te laten circuleren. Zo kan het voldoende zuurstof opnemen. Een preventieve behandeling tegen algen kan de groei van algen verminderen.

Zwemvijver-verwarmen-2
blauw

Wil je een zwemvijver? Of wil je je bestaande zwemvijver verwarmen?

Wij komen graag een kijkje nemen om te bespreken wat de beste oplossing is om jouw zwemvijver te verwarmen. Zo geniet je van een frisse duik in je eigen tuin en een extra lang zwemseizoen. Contacteer ons om een afspraak vast te leggen.